Przepis kulinarny
Ketchup wykwintny Autor: m.b   Data: 01.10.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17900
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
15 zł średni ok. 90 min.

Składniki:

koncentrat pomidorowy (1 kg), 1 strąk ostrej papryczki, 30 dkg cebuli, główka czosnku, 1/2 szklanki białego octu winnego, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki pieprzu, po 1/2 łyżeczki zmielonego: ziele angielskie, imbir, cynamon, goździki, 2 łyżki oliwki, sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć. Koncentrat, papryczkę, cebulę przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Mieszać! Po ugotowaniu przetrzeć całość przez sito, dodać przyprawy, miód, ocet, olej i ząbki czosnku i gotować jeszcze ok 30 minut na małym ogniu. Wyjąć czosnek. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Potrzebne przybory:

Sitko, ostry nóż.

Jak podawać?

Jak każdy ketchup.

« Powrót