Przepis kulinarny
Winegret ziółko Tobiego Autor: Tobiasz   Data: 25.10.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17943
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10-15 zł średni 5-10 min.

Składniki:

250 ml oleju , 250 ml - oliwy z oliwek, 2-3 łyżki musztardy sarepskiej, 5 dag świeżej bazylii, 3 dag świeżej pietruszki , 2 łyżki oregano, 4-5 ząbków czosnku, łyżeczka soli i pieprzu, 1 cytryna, 70 - 100 ml wody przegotowanej.

Jak przyrządzić?

Listki świeżej bazylii włożyć do wysokiego naczynia, dodać 2 ząbki czosnku, zalać olejem i zblenderować na papkę, odstawić na minimum 1 godzinę (taka bazylia im dłużej stoi, tym jest lepsza, a nadaje się w zupełności do wszystkiego co jest z dodatkiem bazylii). Winegret: Połączyć oliwę z musztardą, dodać 2-3 ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, oregano oraz zblenderowano bazylię, tak ok. 3-4 łyżek, posolić i popieprzyć, wycisnąć sok z cytryny jak cytryna jest duża to połowę. Dolać przegotowaną wodę i wszystko razem zblenderować. (Można dodatkowo podsypać suszoną bazylią). Doprawić wedle własnych gustów;].

Uwagi:

Sos nadaje się wyśmienicie do różnego rodzaju sałatek, przede wszystkim do sałatki greckiej. Kolorystycznie sos jest nie najładniejszy, ale za to w smaku jest przepyszny. Naprawdę Polecam. Tobiasz

Czas przygotowania:

Znacznie skraca się czas, gdy mamy już gotową wcześniej zblenderowaną bazylię oraz czosnek.

« Powrót