Przepis kulinarny
Zapiekanka po grecku Autor: kostek   Data: 01.11.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1856
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 porcje 30 zł średni 90 min. średnio dużo

Składniki:

- mięso mielone (mieszanka wołowiny i wieprzowiny), - ryż (1 szklanka lub 1 woreczek), - ser (dużo), - kukurydza (niekoniecznie), - cebulka, - czosnek, - sos pomidorowy (ok. 300 ml - lepiej ze świeżych pomidorów), - 3 jajka, - gałka muszkatałowa, - sól, - pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso mielone(przyprawione)cebulką i czosnkiem,w między czasie sie ugotować ryż na wpół miękki. Zapiekankę układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym - na samym spodzie sos pomidorowy, później ryż, na to dodajemy usmazone mięso mielone, polewamy znowu sosem pomidorowym, dodajemy znowu ryż i polewamy sosem pomidorowym, na to wysypujemy kukurydzę. Całość zalewamy jajkami(wymieszane, z odrobinką gałki muszkatałowej). Na sam szczyt posypujemy serem. Zamykamy naczynie pokrywką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (225 stopni) i pieczemy ok. 45 minutek. S M A C Z N E G O

Jak podawać?

Podawać na ciepło, do popicia proponuję wodę niegazowaną lub biale wino słodkie.

« Powrót