Przepis kulinarny
Highland Cure Salmon Autor: Ewa   Data: 02.11.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1860
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 200 min. ?

Składniki:

- świeży filet z łososia - 1 ½ kg, - cukier - 75 dag, - sól - 75 dag, - mięta zielona 1 ½ łyżki, - pietruszka 1 ½ łyżki, - estragon 1 ½ łyżki, - koperek 1 ½ łyżki, - whisky 2 łyżki, - żołądkowa gorzka 2 łyżki.

Jak przyrządzić?

Sól, cukier i posiekane zioła wymieszać. Połowę mieszanki wsypać do szerokiego, głębokiego półmiska. Na niej położyć rybę i przysypać resztą mieszanki tak, aby całkowicie przykryć rybę. Całość polać whisky wymieszaną z żołądkową gorzką (w oryginalnym przepisie mieszankę tę zastępuje likier Drambuie). Całość przykryć folią i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Wyjąć, dobrze wytrzeć. Podawać np. z winegretem z malin: 2,5 dag malin (*mogą być mrożone) wymieszać delikatnie z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 1 łyżką octu winnego, sokiem z połowy cytryny, połową posiekanego pęczka pietruszki, solą i pieprzem.

Jak podawać?

Ciemne pieczywo. Chociaż spróbowałam raz z ziemniakami w mundurkach - pycha. Tak w ogóle to jestem fanką ryby surowej.

Czas przygotowania:

Niestety, na efekt trzeba poczekać. Samo przygotowanie to jakieś 20 minut.

« Powrót