Przepis kulinarny
Kawa trzepana Autor: wiewiorka   Data: 05.11.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1885
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 porcje ? zł średni 5 min. dużo

Składniki:

- kawa rozpuszczalna - ok 2. łyżeczki lub wiecej, - mleko skondensowane, - cukier - troche więcej niż zwykle.

Jak przyrządzić?

Do shakera (lub słoika) wsypujemy kawę, dosypujemy dość dużo cukru, dolewamy tak z 2 cm. (od dna) mleka i trzepiemy. W tym czasie woda sie gotuje. Jak uznamy, że jest wystarczająco dużo pianki, wlewamy do kubka i zalewamy wodą (gorącą, ale nie wrzącą). Można też nie zalewać wodą tylko od razu wyjeść piankę z shakera :)

Potrzebne przybory:

Shaker (lub słoik).

Jak podawać?

Tak żeby jak najłatwiej było wyjeść pyszną piankę;)

Uwagi:

Można użyć zwykłego mleka, ale wtedy w słoiku raczej nie utrzepiemy żadnej pianki. Najlepsza z tego wszystkiego jest pianka o ile jest słodka, wiec nalezy dodac zanim sie wytrzepie odpowiednio cukru, bo jak sie pozniej probuje wymieszac to znika:( Smacznego życze;)

« Powrót