Przepis kulinarny
Gołąbki sojowe Autor: Truskawa   Data: 18.11.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1950
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
20 sztuk 15 zł średni 80 min. średnio dużo

Składniki:

- 1 opakowanie miesa mielonego sojowego, - jesną średnią kapustę, - ok. 3/4 szklanki kaszki mannej, - jajko, - przecier pomidorowy (ok. 1/2 słoiczka), - sól, - olej, - woda.

Jak przyrządzić?

Na poczatku trzeba przygotować mięso sojowe tak, aby było zdatne do spozycie(kto je- ten wie, a kto nie wie to niech sobie poczyta jak to sie robi!:-), w międzyczasie można pokroić kapuste na ciekie plastry(albo po prostu ją przeszatkować) i dobrze osolić!Kiedy mięso mielone bedzie już miało postać nieproszkową(czyli po jakiś 15 minutach)dodajemy jajko, wcześniej przygotowaną kapuste i 3/4 szklanki kaszki mannej- wszystko mieszamy, Nastepnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy (tak jak normalne kotlety mielone sojowe)nastepnie przyżądzamy sos-tzn rozrabiamy ok połowę słoiczka przecieru pomidorowego (najlepiej z pudliszek)z wodą(wodę dolewamy do końca słoiczka:-) i układamy kotleciki w naczyniu żaroodpornym po czym zalewamy je tymże sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(150-200 stopni) i pieczemy przez ok 40 min(do zmiekczenia kapusty) kotleciki gotowe. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Duża micha do mieszania kapusty z soją, patelnia, coś do krojenia kapusty i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Kotleciki najlepiej smakują letnie, można je podawać bez niczego ponieważ są naprawde smaczne i pożywne.

Uwagi:

Kotleciki najlepiej smakują (oczywiście według mnie) już po wystygnięciu - sa naprawde pyszne i stosunkowo niedrogie. Wychodzi ich sporo i można się nimi najeść, a kalorii nie mają zbyt wiele!

Czas przygotowania:

Kotleciki smazy się niedługo aż do chwili kiedy się zarumienią, najdłuższy jest czas oczekiwania kiedy są z piekarniku - kotlety są dobre wtedy, gdy kapusta bedzie miękka czyli tak ok po 40 minutach.

« Powrót