Przepis kulinarny
Carbonara rodem z Włoch Autor: Zuziu   Data: 01.04.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19691
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 średni 20 min.

Składniki:

paczka makaronu spaghetti, dwie garści drobno pokrojonej pancetty (raczej niemożliwe do kupienia w Polsce - w ostateczności nada się też boczek), 4 żółtka, 4 łyżki śmietany, ok. 3 garści startego parmezanu, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?

MAKARON: wstaw wodę, wlej do niej około 2 łyżki oliwy z oliwek i wsyp 2 łyżeczki soli. Gdy zawrze, wrzuć makaron. Ugotuj go tak, aby był al dente. SOS: dokładnie wymieszaj żółtka w misce. Wsyp parmezan, wlej śmietanę i jeszcze raz wymieszaj. Na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż boczek/pancettę. Do odcedzonego makaronu wlej 2 łyżki oliwy i, gdy boczek będzie już dobrze wysmażony, wrzuć go na patelnię i wymieszaj. Pozwól mu się podgrzać, po czym wolno wlej żółtka z parmezanem i śmietaną na patelnię, ciągle mieszając. Po ok. 30 sekundach zdejmij z gazu i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Jak podawać?

Ze startym parmezanem.

« Powrót