Przepis kulinarny
Ciasto do pizzy jak z pizzeri Autor: deq   Data: 21.05.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19744
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 40 min.

Składniki:

Mąka, woda, drożdże, sól, cukier, pieprz.

Jak przyrządzić?

Mój przepis na pizzę jak z pizzerii (prawie :P) tak znajomi twierdza :) - dużo podpatrzyłem jak robią w pizzerii i robiłem ze 30 testów i wyszło ok :P Dodajesz wodę, olej, drożdże, sól, cukier, mąkę (po trochu), nie podaję ilości, bo robię na oko, do dużego garnka, mieszam duża łychą drewnianą. Pozostawiam w garnku, ale nie czekam na wyrośnięcie - można od razu brać i formować, wyciągam trochę ciasta i formuję kulkę wielkości dwóch zaciśniętych pięści, kulkę obtaczam w mące i rozciągam na odwróconym garnku (takim dużym), po rozciągnięciu mamy cienki spód i grube boczki :), jako blaszki używam spodu po tortownicy, blaszkę obsypuję mąką, bez tłuszczu! Kładę na to ciasto, formuję, smaruję sosem, potem ser, potem składniki i znowu trochę sera ale tak 1/3 tego, co na spodzie, na końcu przyprawy. Co do składników to sos z pomidorów, czosnku i przypraw, pieczarki lekko obsmażone, szpinak jest super (smażymy na maśle i przyprawiamy ), co ważne - piekarnik na maksa grzejemy, ustawiamy na środku kratkę, na spodzie kładziemy miskę z wodą, co powoduje, że paruje woda i pizza nie jest sucha, wkładamy pizzę, czekamy 4-5 minut i ściągamy ją z blachy i zostawiamy na ruszcie na 2-3 minuty. Wyciągamy, obsypujemy oregano - najlepiej świeże, i jemy xD, bez ketchupu, bo psuje smak :P

Uwagi:

Wysiłek się opłaca, jak się robi na więcej osób, ja robię czasem 7 pizz xD Dlaczego nie czekam na wyrośnięcie ciasta - według mnie wychodzi wtedy jeszcze gorsze xD, i nic to nie daje, a i tak rośnie :P

« Powrót