Przepis kulinarny
Makaron orkiszowy z białym serem, orzechami i arugulą Autor: Sabinka   Data: 22.06.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19779
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 25 min. średnia

Składniki:

400 g makaronu orkiszowego świderki, 200 g białego sera, 20 g orzechów włoskich, oliwa z oliwek, sól, papryka, arugula.

Jak przyrządzić?

Do miski włożyć biały ser, dodać sól, obrane orzechy włoskie (drobno posiekane), całość wymieszać aż powstanie kremowa masa, dodać szczyptę pieprzu. Zagotować wodę z solą i wrzucić makaron orkiszowy, gotować go przez 5 minut. Całość - makaron i krem wymieszać delikatnie w jednej misce, polać śmietaną, dodać liście aruguli, wlać trochę oliwy z oliwek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Potrawa nie wymaga szczególnych narzędzi.

Jak podawać?

Potrawę można podać na dużym białym talerzu, udekorować listkiem bazylii i papryką.

Uwagi:

Forma makaronu zależy od gustu. Do tego przepisu można zaserwować tagliatelle, nitki czy muszelki. Ważne aby był to makaron orkiszowy. Ma naprawdę wyjątkowy smak.

« Powrót