Przepis kulinarny
Bakłażan z mięskiem Autor: margotka   Data: 26.07.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19807
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 10 zł średni 45 min.

Składniki:

1 duży bakłażan (dwie porcje), 0,5 kg mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu pomidorowego (może być keczup:); sól; pieprz; czerwona papryka (łyżka słodkiej, łyżeczka ostrej); jogurt naturalny.

Jak przyrządzić?

Mięsko mielone podsmażamy 5 minut na patelni (może być na tłuszczu ale minimalnie); dodajemy na koniec wszystkie przyprawy - ilość wedle uznania, czosnek z praski jako ostatni dodajemy do mięsa. Bakłażana kroimy na pół i wydłubujemy środek - tak aby jeszcze na brzegach zostało rzecz jasna - jakieś 1,5-2 cm. Wkładamy farsz do bakłażana i przykrywamy folią srebrną, pieczemy już w nagrzanym piekarniku 35 minut - bakłażan musi być miękki - można opcjonalnie posypać na koniec pieczenia żółtym serem. Tak gotowego bakłażana już na talerzu wydłubujemy ze skórki na talerz i polewamy jogurtem naturalnym, naprawdę rewelacja i polecam wszystkim!

Potrzebne przybory:

Folia aluminiowa, piekarnik i coś na czym to pieczemy.

Jak podawać?

Wedle uznania.

Uwagi:

Najlepiej jak kupujemy bakłażana, to zwróćmy uwagę na jego "konsystencję", lepszy taki nieco bardziej twardy.

« Powrót