Przepis kulinarny
Gazpacho Autor: mario35   Data: 10.08.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19825
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 10 min.

Składniki:

500 g dojrzałych pomidorów, 1 mały ogórek, po 1 czerwonej i zielonej papryce, ząbek czosnku, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka przecieru pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, 2 kromki białego chleba, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół i bazylii.

Jak przyrządzić?

Odłóż 1-2 pomidory, 1/3 ogórka. Pozostałe pomidory i ogórki obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a paprykę w paski. Zmiksuj warzywa, dodaj czosnek, oliwę, ocet balsamiczny i przecier pomidorowy. Schłódź całość, a następnie przelej do małych miseczek. Warzywa wcześniej odłożone pokrój na małe kawałeczki i ozdób nimi miseczki. Serwuj z grzankami usmażonymi na patelni na oliwie z oliwek i udekoruj listkami bazylii.

« Powrót