Przepis kulinarny
Chłodnik litewski pro-zdrowotny Autor: Gastrosfera   Data: 10.09.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19858
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 10 min.

Składniki:

duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 2 ogórki, 1 pęczek posiekanego koperku, 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 ząbki czosnku, 1 litr kefiru, 200 ml śmietany pro-zdrowotnej, 1 pęczek rzodkiewki.

Jak przyrządzić?

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

« Powrót