Przepis kulinarny
Aksamitna potrawka z rybą i porem Autor: punia   Data: 30.09.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19884
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 średni 15 min.

Składniki:

2 filety z jakiejkolwiek ryby morskiej, kawałek pora długości dłoni, kieliszek białego, wytrawnego wina, 1 kartonik słodkiej śmietanki 18%, 1 kartonik słodkiej śmietanki 30%, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, duża szczypta curry, pieprz cytrynowy, sól, oliwa z oliwek do smażenia, bulion warzywny, ryż basmati.

Jak przyrządzić?

Wstawić wodę na ryż, gdy zacznie wrzeć, rozpuścić w niej kostki bulionowe i wrzucić ryż. Pora pokroić w półplasterki, rozmrożoną rybę w kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pora, dodać rybę, gdy się lekko podsmaży, chlusnąć białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanki, koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy. Gotować parę minut, aż ryba nie będzie surowa. Na ogrzanych talerzach ułożyć ryż, polać potrawką, zajadać. Smacznego!

« Powrót