Przepis kulinarny
Karp w piwie na wigilię Autor: ewcia   Data: 16.12.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19990
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 25 min.

Składniki:

Karp ok. 1,5 kg, cebula, masło, cytryna, rodzynki, goździki, piwo 0,5 l, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Sprawionego karpia podzielić na dzwonki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i zgniecionym goździkiem. W płaskim rondlu zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, na to ułożyć dzwonki karpia i zalać to butelką piwa. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać rodzynki, otartą skórkę z cytryny i sok, dusić jeszcze z 10 min.

Uwagi:

Przyprawy stosować w ilości w/g własnego smaku. Uwielbiam tak przyrządzonego karpia, robię go od lat.

« Powrót