Karp w piwie na wigilię
Autor: ewcia
Data: 16.12.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19990
|
Porcje: |
Koszt: |
Trudność: |
Czas: |
Kaloryczność: |
|
zł |
średni |
25 min. |
|
|
Składniki:
Karp ok. 1,5 kg, cebula, masło, cytryna, rodzynki, goździki, piwo 0,5 l, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Sprawionego karpia podzielić na dzwonki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i zgniecionym goździkiem. W płaskim rondlu zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, na to ułożyć dzwonki karpia i zalać to butelką piwa. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać rodzynki, otartą skórkę z cytryny i sok, dusić jeszcze z 10 min.
|
Uwagi:
Przyprawy stosować w ilości w/g własnego smaku.
Uwielbiam tak przyrządzonego karpia, robię go od lat. |
« Powrót
|
|
|