Przepis kulinarny
Pijacka sałatka śledziowa Autor: Tomir   Data: 03.02.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=20019
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni min.

Składniki:

1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach, 5-6 filetów śledziowych /matiasy/, puszka kukurydzy i groszku, 2 jajka ugotowane na twardo, kilka ogórków kiszonych, kilka oliwek /niekoniecznie /, jabłko, kilka ząbków czosnku, 3 duże cebule, papryka czerwona, natka, olej, ocet, musztarda, cukier, sól, pieprz. Sos: 3 łyżki musztardy, 3 łyżki octu, 3 łyżki wody, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soli, pieprz, 200 ml oleju.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Polewamy odrobiną oleju, mieszamy. Cebulę kroimy w półplasterki i blanszujemy w wodzie z octem i cukrem, studzimy. Do ziemniaków dodajemy składniki: śledzie, ogórki, jajko, oliwki, jabłko, paprykę - wszystko krojone w kostkę, kukurydzę, groszek, ostudzoną cebulę, natkę pietruszki. Polewamy sosem i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy najlepiej mikserem .

Jak podawać?

Podawać w dużej salaterce oczywiście bez pieczywa.

Uwagi:

Świetna sałatka do wszelakich mocnych trunków. Posiada dużo potasu, jest słonawa i kwaśna wiec z zmniejsza skutki picia...

« Powrót