Przepis kulinarny
Ciasto na pizzę bez ugniatania Autor: Agnieszka   Data: 09.08.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=20135
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 zł średni 15 min.

Składniki:

1 szk. wody, 1 szk. mleka, 4 dkg drożdży, 4 szk. mąki, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki oliwy, szczypta gałki muszkatołowej.

Jak przyrządzić?

Mleko z wodą lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Rozczyn wlewamy do miski z mąką z solą i gałką muszkatołową (bez niej też ciasto się uda). Dolewamy oliwę lub olej i całość mieszamy łyżką. Miskę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ok. 40 min. Po tym czasie wylewamy ciasto (UWAGA! konsystencja jest bardzo luźna, wręcz lejąca) na dużą blachę - często takie czarne blachy załączane są do piekarników. Dobrze jest wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy sosem i układamy składniki wg własnych upodobań.

Uwagi:

Ciasto zawsze się udaje i jest przepyszne! Jeśli ktoś lubi pizzę na bardzo cienkim cieście może podzielić w/w przepis na dwie blachy.

« Powrót