Przepis kulinarny
Maślaki z kalafiorem Autor: goryliczka   Data: 22.08.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=20157
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 średni 60 min.

Składniki:

kalafior, 15 maślaków, pół bochenka czarnego chleba, szklanka mleka, 8 jaj, 100 g żółtego sera, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do wysmarowania formy. Do dekoracji: 5 maślaków, 5 różyczek kalafiora, natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Namoczony w mleku i mocno odciśnięty chleb przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mieszamy z 2 jajkami. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy powierzchnię. Oczyszczone maślaki gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy rozebranego na różyczki kalafiora. Odkładamy po pięć grzybów i różyczek kalafiora, a resztę mielimy lub drobno siekamy, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na chleb w formie. Ubijamy resztę jaj, mieszamy ze startym serem i zalewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy odłożone grzybki i kalafiory. Zapiekamy w temp. 200 stopni. Gotową potrawę posypujemy natką.

« Powrót