Przepis kulinarny
Karkówka Autor: Agnes   Data: 07.11.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=20216
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni min.

Składniki:

1kg karkówki, ok. 1 kg pieczarek, 2 duże cebule, 4 duże kiszone ogórki, 1 szk. soku z kiszonych ogórków, 3 łyżki keczupu (najlepiej pikantnego), łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Karkówkę kroimy w plastry, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem, podsmażamy z obu stron na oleju. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju, na którym podsmażaliśmy mięso. Pieczarki kroimy w grubą kostkę bądź w piórka podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem, odparowujemy. Ogórka kroimy w kostkę. Kwas z ogórków mieszamy z keczupem i przecierem. W naczyniu żaroodpornym układamy w kolejności: mięso - cebula - pieczarki - ogórki - całość zalewamy przygotowanym kwasem. Pieczemy ok. 90 min. w temp. 180 C.

« Powrót