Przepis kulinarny
Spaghetti z pepperoni Autor: DominikSKO   Data: 23.11.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=20259
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 8 zł średni 20 min. niska

Składniki:

pół główki czosnku polskiego, papryczka pepperoni, oliwa z oliwek extra vergine, olej do smażenia ok. 8-10 łyżek, sól, makaron spaghetti, natka pietruszki, parmezan.

Jak przyrządzić?

Gotujemy ok. 3/4 opakowania makaronu - nie wolno go rozgotować. Po ugotowaniu odcedzam i przerzucam do miski, gdzie dolewam do niego oliwy z oliwek i mieszam, aby makaron się nie posklejał. W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy "smak" naszej potrawy. 6 dużych ząbków czosnku kroje w poprzek w plasterki ale nie jakieś super cienkie ok. 1 milimetr. Następnie rozkładam je na talerzyku i obficie solę. Po ok. 15 minutach powinny się pojawić na czosnku kropelki soku zawierające ten cudowny smaczek. Kroimy również pepperoni. Pepperoni jest bardzo ostre, dlatego daję go bardzo mało. Na naszą porcje dodaję ok. 10 "kółeczek" z pokrojonej w poprzek papryczki. Owe "kółeczka" mają mieć grubość ok. 1 milimetra. Teraz gdy nam czosnek pokrył się "rosą" i pokroiliśmy pepperoni, wrzucamy oba składniki na patelnię na zimny olej do smażenia i smażymy na malutkim ogniu, aż czosnek zmięknie. Nie wolno dopuścić, aby czosnek się zrumienił, bo będzie gorzki i twardy, ma tylko zmięknąć. Gdy uznamy, że na patelni czosnek już doszedł, przelewamy jej całą zawartość do miski i wszystko mieszamy. Makaron powinien być ugotowany i wymieszany z oliwą z oliwek jakieś 2 minuty przed dojściem czosnku na patelni. Po wymieszaniu wszystkiego w misce nakładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem startym na drobnych oczkach tarki oraz drobno siekaną natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

patelnia, miska, durszlak.

Jak podawać?

Podawać z białym winem.

Uwagi:

Podsmażamy na oleju nadającym się do smażenia - nie na oliwie z oliwek ani na maśle. Trzeba też uważać na pepperoni, bo jest bardzo ostre - choć może nie wygląda ^^. Ser musi być typu parmezan - żadna gouda czy inny edamski. Pietruszka powinna być umyta i posiekana drobno przed samym posypaniem inaczej będzie sucha, a tego nie chcemy. Olej z patelni przelewamy do miski w całości - to w nim jest smak tej potrawy. Nie dodajemy do tego żadnej vegety czy pieprzu - inaczej to już nie będzie to.

« Powrót