Przepis kulinarny
karp po królewsku Autor: ella   Data: 09.12.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2075
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 10-15 min. ?

Składniki:

- świeży karp, - olej, - masło, - mąka, - przyprawy.

Jak przyrządzić?

Karpia pokrojonego w dzwonki solimy i otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na gorący sypiemy łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu. Kładziemy rybę, po 2-3 min wrzucamy na patelnię 1/6 kostki masła. Przysmażamy rybę na złoto. Jest przepyszna, wcześniej nie lubiłam karpia, teraz - choćby co drugi dzień :)

Jak podawać?

Na półmisku do ryb,przybranie z cytryny i pietruszki.I koniecznie z czerwonym winem.

Uwagi:

Karp musi być pokrojony w dzwonki, żeby nie smażyć skóry tylko mięso.

« Powrót