Przepis kulinarny
Chiński bigos Autor: egata   Data: 14.12.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2104
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 15 zł średni ? min. ?

Składniki:

- 1 opakowanie makaronu ryżowego, - 1 podwójna pierś kurza, - 1 marchewka surowa, - 1 pietruszka surowa, - 3/4 opakowania grzybów mun, - sos sojowy zwykły, - sos sojowy grzybowy, - 1 ząbek czosnku, - chili do zaostrzenia smaku (świeże lub w proszku lub sos).

Jak przyrządzić?

Grzyby namoczyć, gotować 15 minut,pokroić w paski. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałki. Makaron zaparzyć wg przepisy, odcedzić, pokroić na części. W garnku obsmażyć kurczaka, dodać warzywa, poddusić kilka minut dodać grzyby, makaron, sosy sojowe do smaku, czosnek przeciśnięty lub posiekany, chili. NIE PODLEWAĆ WODĄ! Uwaga: łatwo przywiera, dusić na małym ogniu często mieszając, dosolić ewentualnie do smaku. Makaron i tak się rozpadnie, czas duszenia zależy od gustu czy wolimy warzywa bardziej chrupkie czy mniej. Nazwa powstała od wyglądu dania na talerzyku.

Potrzebne przybory:

Garnek, coś do mieszania, nóż, deska.

Jak podawać?

Na gorąco.

« Powrót