Przepis kulinarny
Amerykańska Pyszotka Autor: noelleen   Data: 02.01.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2186
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 8-10 zł średni 30 min. średnio dużo

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki, - 1/3 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 4 łyżki kakao, - łyżeczka proszku do pieczenia, - po pół łyżeczki sody oczyszczonej i soli, - jeden zapach waniliowy, - 4 duże łyżki majonezu (najlepszy jest kielecki), - 1/3 szklanki ciepłej wody.

Jak przyrządzić?

Najpierw wsypać do miski wszystkie 'suche' składniki i wymieszać, następnie dodać zapach waniliowy, majonez i wodę i mieszać lub mikosować na wolnych obrotach aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Przygotowaną masę przełożyc do niedużej blaszki prostokątnej i piec przez ok 20 min. w temp. 200-220 stopni (ciasto piecze się dość szybko więc można sprawdzać co jakieś 10 min.) Kiedy jest już gotowe należałoby na nim rozsmarować waniliowy frosting, ale ponieważ u nas takowych brak można potraktować pyszotkę polewą z białej lub mlecznej czekolady.

Potrzebne przybory:

Miska, mikser, blaszka.

Jak podawać?

Końcowy efekt zależy od waszych upodobań: oprócz polewy mozna do środka dać kawałki brzoskwiń a na górę M&Msy. Podawać pokrojone w kwadraty. Najlepiej smakuje ze szklanką chłodnego mleka. Smacznego! :)

Uwagi:

Ciasto powinno być mokre i ciężkie jak większość amerykańskich :) i jako takie jest równiez dosyć kaloryczne więc dla tych którzy się kaloriami przejmują proponuję wersję light czyli z mojonezikiem niskotłuszczowym. Nie potrzeba zato żadnych jajek ani tłuszczu ponieważ majonez ma to już w składzie. Smacznego! :)

« Powrót