Przepis kulinarny
Danie w 10 minut Autor: agnieszeczek   Data: 09.01.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2220
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 20 zł średni 15 min. ?

Składniki:

- puszka czerwonej fasoli, - puszka bialej fasoli, - puszka fasolki szparagowej, - puszka soczewicy, - paczka słonecznika (ok. 150-200 g), - paczka orzechów włoskich (ok. 150-200 g), - kubek śmietany 12% lub 18%, - 1-2 łyżki majonezu, - 2-3 ząbki czosnku, - sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki z puszek odsączamy i wsypujemy do miski, dodajemy słonecznik. Orzechy włoskie zalewamy na jakies 5 minut wrzatkiem, odsączamy i wrzucamy do pozostałych składników. Mieszamy. Osobno przygotowujemy sos: mieszamy śmietane z majonezem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy do smaku. Sałatke i sos podajemy w osobnych naczyniach i każdy miesza sobie na talerzu wg. uznania. Można podawac jako osobne danie (jest to dosć sycace) lub np. z kurczakiem z rożna. Idealna potrawa na imprezy - u mnie zawsze znika w pierwszej kolejności.

« Powrót