Przepis kulinarny
Bulion z żołądków drobiowych Autor: Macovsky   Data: 11.01.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2236
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-6 10 zł średni 120 min. ?

Składniki:

- 1 kg żołądków drobiowych (najlepiej indyczych), - włoszczyzna (ile kto lubi, ja polecam sporo marechwki), - kostka Knorra rosół, - kostka Knorra bulion grzybowy, - 2 łyżki mąki, - 2-3 listki laurowe, - ziele angielskie, - wegeta, - pieprz.

Jak przyrządzić?

Żołądki myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, zalewamy w sporym garnku wodą i gotujemy ok. 40 minut. Wodę wylewamy a ostygnięte żołądki kroimy w plasterki (2-3 mm). Znów zalewamy je wodą i gotujemy. Dodajemy kostki Knorra. Po ok. 20-30 minutach wsypujemy pokrojone w kostkę warzywka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie "w kulkach" (ile kto lubi). Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie, odlewamy pół kubka wywaru, zmieszane z 2 łyżkami mąki z powrotem do garnka, jeszcze momencik i gotowe :)

Potrzebne przybory:

Duży garnek, nóż, deska do krojenia, otwarte okno w kuchni przy pierwszym gotowaniu ;)

Uwagi:

Świetna, sycąca zupka na zimę. Jeśli ktoś ma pomysły na jej ulepszenie bardzo proszę o komentarze. Smacznego :)

« Powrót