Przepis kulinarny
Czosnek marynowany pycha Autor: Pszczółka   Data: 12.01.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2237
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 20 główek czosnku, - 2 szklanki octu winnego (może być spirytusowy 10% ale w odpowiednio mniejszej ilości), - 125g cukru, - 2 łyżki soli, - liść laurowy, - gorczyca, - zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?

Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie. Zalewa: Z 1,5 szklanki wody, cuktu, soli i octu ugotować zalewę. Wlać do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 min.

Uwagi:

Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku można spróbować z całymi główkami. Zioła prowansalskie (nie więcej niż płaska łyżeczka na słoiczek 300 ml ponieważ są mocno aromatyczne i pęcznieją).

« Powrót