Przepis kulinarny
Corjatiki Autor: ajwi   Data: 22.02.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2483
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 15 zł średni 15 min. mało

Składniki:

- oliwki czarne i zielone drylowane, - główka małej kapusty białej (opcjonalnie), - feta grecka (obowiazkowo), - 2 duże pomidory, - 1 ogórek zielony, - 1 papryka żółta i 1 cebula (opcjonalnie), - oliwa extra vergine, - sól, - czosnek, - pieprz czarny, - sok z cytryny bądź aceto balsamico.

Jak przyrządzić?

Kroimy składniki po uprzednim umyciu. Ogórek nie jest obierany tylko wyszorowany i pokrojony w plastry, podobnie pomidory. Reszta warzyw posiekana bardzo drobno w słupki. Oliwki zostawiamy w całości. Fetę kroimy w sześciany. Zlewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dokwaszamy cytryną lub octem.

Potrzebne przybory:

Ostry nóż, deska do krojenia, szklana miska, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

W szklanej misce, bo ładnie wygląda kolorystycznie.

Uwagi:

Biała kapusta zarówno jak i cebula są opcjonalne. Bez nich chorjatiki też jest cudowna i lekka. Doskonałe do ciabatty i białego wina wytrawnego.

Czas przygotowania:

Relaksacyjność i prostota to drugie imię tej sałatki. Dla wegetarian polecam wymienić grecką fetę na fetę tofu. Równie pyszne!!! Znakomita alternatywa dla ciężkich sałatek typu: majonez, groszek i jaja.

« Powrót