Przepis kulinarny
Kurczak a'la flaczki Autor: babcia Ania1   Data: 29.02.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2532
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 15 zł średni 60 min. dużo

Składniki:

- 1 kurczak (ok. 1,50 kg), - 3l wody, - włoszczyzna jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, por), - oraz dodatkowo: 1 seler, 1 pietruszka, 2 marchwie, 1 cebula, - 2 łyżki mąki, - 1/4 szklanki oleju, - przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, papryka.

Jak przyrządzić?

Kurczaka z warzywami gotujemy tak jak rosół. W miedzyczasie obieramy warzywa i ucieramy na tarce (większe oczka). Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę posiekaną w drobna kostkę, utarte warzywa i razem przesmażamy około 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, nastepnie rozprowadzamy rosołem zwracając uwagę aby nie powstały "kluchy". Teraz wyciągamy z garnka ugotowanego kurczaka, rozdrabniamy go. Usuwamy wszystkie kości. Zasmażkę łączymy z rosołem, dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami. Zupa powinna być zawiesista.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, tarka, nóż.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

Uwagi:

Dobra, pożywna zupa na zimowe dni.

« Powrót