Przepis kulinarny
Ciasto chlebowe Autor: ilona   Data: 02.03.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2552
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. 530 kcal

Składniki:

- 500g maki pszennej, - paczuszka suszonych drozdzy, - lyzeczka soli i cukru, - szczypta mielonego kminku i kolendry, - 15g smalcu, - 2 jajka, - 1/4 l letnej wody.

Jak przyrządzić?

Make wsypac do miski, domieszac do niej drozdze, przyprawy i smalec. Dolac wode, wbic jajka i wyrobic calosc na gladkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 1/2 godz. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobic i odstawic na 1/2 godz. Z ciasta wywalkowac placki. Foremki wysmarowac tluszczem,polozyc w nich ciasto i nakluc je widelcem, oblozyc dowolnymi skladnikami i piec 20-25 min. w temp. 220 C SMACZNEGO!

« Powrót