Przepis kulinarny
Burrito meksykańskie z kurczakiem Autor: dżigit   Data: 17.08.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=25528
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 30 min.

Składniki:

Placki pszenne (robić można je na różne sposoby więc zakładam, że każdy będzie je robił sam lub kupi). Salsa: pomidory, ogórek, papryka czerwona i zielona, kukurydza, czerwona cebula, limonka, nać kolendry. Guacamole: avocado, olej, ząbek lub dwa czosnku, fasola czerwona. Pierś kurczaka, puszka pomidorów, śmietana lub jogurt gęsty, olej z oliwek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Przepis ten pochodzi prosto z meksyku. Salsa: wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę dodajemy poszatkowaną kolendrę sok z połówki limonki. Guacamole: avocado obieramy i robimy masę z czosnkiem, oliwą i sokiem z połówki limonki. Solimy, pieprzymy. Kurczaka kroimy w kawałki i smażymy, zalewamy połową puszki pomidorów, podgotowujemy. Doprawiamy według upodobania. Na placku rozsmarowujemy guacamole, na to kawałki kurczaka, na górę salsę i polewamy śmietaną lub jogurtem. Zawijamy jak otwartą kopertę i mamy niebo w gębie. Możemy zamiast kurczaka dać mielone mięso wołowe tyle, że wtedy dłużej przygotowujemy. Spotkałem wersję z ryżem dodanym do smażonego kurczaka było bardziej pożywne, ale nie pasowało do klimatu meksyku.

Potrzebne przybory:

Nóż, patelnia i miska.

Jak podawać?

Podawać z sokiem pomidorowym pikantnym.

Uwagi:

Jeżeli mamy placki, to całość trwa pół godziny. Nie stosuję zamienników limonki i kolendry - ich specyficzne smaki nadają charakter potrawie. Potrawa, za którą szaleje moje dziecko.

« Powrót