Przepis kulinarny
Omlet beskidzki Autor: mario   Data: 03.10.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=25566
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 średni 20 min.

Składniki:

6 jaj, 6 łyżek mąki, 2 szklanki oleju, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki tłuszczu, 7 niedużych ziemniaków, 1 pomidor, 1 mały brokuł, pęczek szczypiorku, nać pietruszki, garść małych grzybów leśnych, np. maślaków, 3 łyżeczki ziół prowansalskich.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, zrumienić na głębokim oleju, by były chrupiące. Odcedzić (olej przelać przez sito, przyda się jeszcze, np. do smażenia frytek). Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, poddusić chwilę na maśle, żeby lekko zmiękł, ale się nie rozpadł. Brokuł podzielić na małe kawałeczki gotować w osolonej wodzie. Odcedzić, gdy będzie miękki. Grzyby wyczyścić, pokroić na połówki, drobne pozostawić w całości, odparować z nich wodę na rozgrzanej patelni, dodać łyżkę masła, zrumienić. Szczypior posiekać. Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na patelni. Jajka rozmieszać z mąką, dodać zioła, posolić. Składniki wymieszać, podzielić na porcje (3-4), rozkładać każdą na patelni z rozgrzanym tłuszczem i zalewać odpowiednią porcją jajek z mąką, usmażyć z obu stron 3-4 omlety. Posypać posiekaną pietruszką. Podawać.

Jak podawać?

Na ciepło.

Uwagi:

Danie sycące, dobre jako prosty i szybki obiadek.

« Powrót