Przepis kulinarny
Łosoś po kołobrzesku Autor: Maciej   Data: 14.03.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2644
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 50 min. ?

Składniki:

- jeden płat łososia, - marchew, - por, - seler, - pietruszka, - masło, - koper, - śmietana 30%, - likier anyżkowy, - koper włoski, - sól, - cukier puder, - koncentrat pomidorowy, - pomidory w puszce bez skórki.

Jak przyrządzić?

Oczyszczony płat łososia (ze skórą) dzielimy na porcje, solimy i odstawiamy. Ścieramy warzywa na tarce w drobne słupki. Na roztopionym maśle podduszamy starte warzywa i delikatnie solimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Folię aluminiową smarujemy masłem o układamy na niej łososia. Obkładamy duszonymi warzywami, koprem i zawijamy szczelnie folią. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180*C. SOS - w małym rondelku odparowujemy śmietanę i dodajemy uprzednio przetarte przez sito pomidory. Wtrakcie gotowania dodajemy koncentrat, koper, likier anyżkowy i cukier, sól do smaku. Gotowy sos wylewamy na dno talerza i za pomocą szpachelki przekładamy na talerz.Podawać najlepiej z ryzem.

Uwagi:

O ozdobieniu podawanej potrawy nie muszę przypominać.

« Powrót