Przepis kulinarny
Łosoś marynowany Autor: adam   Data: 22.03.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2713
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 15 zł średni 20 min. ?

Składniki:

- filet z łososia ze skórą (ok. 500 g), - 150 g soli, - 100 g cukru, - ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny - nie zmielone! - pęczek koperku lub pietruszki, - płaski pojemnik (szklany lub plastikowy), z zamknięciem.

Jak przyrządzić?

Łososia opłukać, sprawdzić czy usunięto wszystkie ości (jeżeli coś zostało świetnie sprawdzają się kombinerki). Sól i cukier wymieszać w misce. Kulki ziela angielskiego, jałowca i pieprzu (proporcje 8-12-8) rozetrzeć w moździerzu (w razie braku takowego nadaje się także kubek i trzonek od noża). Koperek lub pietruszkę poszatkować. Zmieszać wszystko razem z solą i cukrem. Wsypujemy odrobinę naszej mieszanki na dno pojemnika, na to kładziemy łososia (skórką w dół), przysypujemy resztą mieszanki. Zamykamy pojemnik. Wstawiamy na 20-24 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu usuwamy zalewę, wyjmujemy łososia, czyścimy nożem z pozostałości marynaty. Gotowe.

Jak podawać?

Można go jeść pokrojonego w cienkie plastry do chleba lub jako danie główne w większych kawałkach np. z ziemniakami.

Uwagi:

Proszę się nie bać, że to będzie surowe. Łosoś jest marynowany - w smaku zbliżony trochę do wędzonego - na pewno nikomu nie zaszkodzi! Przyprawy - oprócz soli i cukru - są dowolne. Można dodać skórkę pomarańczy, cytryny, liśc laurowy, gorczycę itp. W takiej postaci może przeleżeć w lodówce do 2 tygodni. U mnie raczej nie przetrzymuje więcej niż 3 dni :)

« Powrót