Przepis kulinarny
Penne Ani Autor: Makrela   Data: 28.03.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2755
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

- 3 mlode cukinie, - 3 srednie marchewki, - natka pietruszki, - 1 srednia cebula, - makaron penne, - mleko, - sol, pieprz.

Jak przyrządzić?

Cukinie kroimy na plasterki (ok 5mm grubosci), to samo czynimy z marchewka. Cukinie po krojeniu dobrze jest posypac sola (nie za wiele!!!)i wymieszac reka, tak aby sol rownomiernie sie rozprowadzila. Natke drobniutko siekamy. W miedzyczasie gotujemy makaron penne. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulke siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy ok 5 min, az sie zeszkli. Do cebulki wrzucamy cukinie i marchew. Jednoczesnie wlewamy ok 3/4 szklanki mleka. Dusimy podlewajac mlekiem, jesli wyparowuje. Na sam koniec dodajemy pietruche i pieprz. Do calej potrawy wystarczy dodac wczesniej ugotowane penne, a calosc mozna doprawic startym zoltym serem.

Uwagi:

Uwaga! Potrawa nie moze byc za slona. W smaku powinnismy wyczuwac slodka nute. Podawac z bialym winem. PYCHA!!!

« Powrót