Przepis kulinarny
'Gdy pustki w lodówce' Autor: ruda   Data: 10.04.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2848
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 2 zł średni 15 min. średnio dużo

Składniki:

- ryż lub makaron (mogą być resztki z dnia poprzedniego), - 1-2 jajka, - sól, - pieprz, - inne przyprawy do smaku, - cebula, - olej.

Jak przyrządzić?

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju; w międzyczasie rozmącone jajka mieszamy z ryżem (lub makaronem), dodajemy przyprawy - tak, jak lubimy, a potem cebulę; tak przygotowaną masę przekładamy na rozgrzaną patelnię w formie kotlecików; smażymy z dwóch stron i... gotowe!

Potrzebne przybory:

Patelnia, miska lub garnek do wymieszania potrawy, łycha.

Jak podawać?

Jako samodzielne danie - najlepiej w towarzystwie surówek.

Uwagi:

Powstała masa nie może być zbyt rzadka, bo się nam rozjedzie na patelni :) Danie pyszne, zwłaszcza z keczupem; do środka można dodać i inne "resztki" - a więc paprykę, żółty ser, co tam kto ma w lodówce. Ja zwykle opierałam się na tej wersji oszczędnościowej - zwłaszcza pod koniec studenckiego miesiąca,gdy w lodówce i w portfelu było już pusto :)

Czas przygotowania:

15-20 min., zależy, kto ile zje:)

« Powrót