Przepis kulinarny
Pełnia lata Autor: Blue7   Data: 13.04.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2861
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 3 pomidory, - ½ świeżego ogórka (lub 2-3 małe ogrodowe), - kilka listków sałaty, - 2 dość duże ząbki czosnku, - niewielka cebulka, - świeży koperek, - ew. ogórek małosolny, - papryka, - odrobina kapusty białej lub pekińskiej, - rzodkiewki, - ew. odrobina natki, - sok z cytryny, - łyżka oliwy z oliwek (niekoniecznie), - kilka łyżek oleju słonecznikowego, - sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Pomidory, ogórki obrać ze skórki i pokroić. Sałatę porwać na kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Dodać posiekany koperek i natkę, sok z cytryny. Posolić, polać oliwą i olejem, wymieszać.

Jak podawać?

Schłodzoną.

Uwagi:

Najsmaczniejsza letnia sałatka obiadowa.

« Powrót