Przepis kulinarny
Azjatyckie kąski Autor: Sikorka   Data: 14.04.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2869
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 40 min. 150 kcal / porcja

Składniki:

- 60 dkg piersi z kurczaka, - kolorowe papryki, - sól. Marynata: - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, - 2 łyżki sake lub wódki, - łyżeczka imbiru. Ciasto: - cebula, - 2 białka, - 3 łyżki mąki, - 1/4 łyżeczki soli, - łyżeczka imbiru, - mąka do panierowania, - olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Mięso pokroić w dużą kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Przyrządzić marynatę z podanych składników, zalać mięso o odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto: cebuę posiekać. Białka ubić, połączyć z mąką, cebulą, imbirem i solą. Kawałki mięsa obtaczać w mące, potem moczyć w cieście. Smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumainy kolor. W tym samym tłuszczy usmażyć paprykę. Podawać do mięsa.

Czas przygotowania:

Przygotowanie 20 minut + 30 minut marynowanie. Smażenie 20 minut.

« Powrót