Przepis kulinarny
Babka ziemniaczana Autor: Iwona   Data: 16.11.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=289
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

- 2 kg ziemniaków, - 20 dkg słoniny surowej, - 4 duże cebule, - 3 jajka, - 6 łyżek mąki, - majeranek, - sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. Słoninę z topić na patelni lekko na szklisty kolor, nie zarumienić. Dodać cebulę pieprz i przykryć pokrywą. Dusić wszystko razem, tak, by cebulę nie zarumienić a była szklista. Do utartych ziemniaków dodać całe jajka, mąkę, sól, majeranek, przetopiony tłuszcz z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, ubić trochę. W razie potrzeby dodać mąkę. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko wlać, włożyć, do naczynia żaroodpornego lub do brytfanny lub do blachy wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp. 200/C, w czasie ~60 min. Zależy to od głębokości formy. Sprawdzić stan upieczenia. Pobrać próbkę do jedzenia. Podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty z marchwią, cebulą, jabłkiem, cukrem, kminkiem i oliwą. Można polewać sosem ze śmietany z pieprzem, solą i czosnkiem z praski. Smacznego!

« Powrót