Przepis kulinarny
Salatka z fasoli a'la sledziowa Autor: Violetka Smerfetka   Data: 19.04.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2898
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 5 zł średni 80 min. mało

Składniki:

- puszka fasolki szparagowej, - 6 duzych ziemniakow, - 2 łyzki musztardy, - 2 lyzki majonezu, - przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie oregano, - oliwa.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki gotujemy(bez soli)w mundurkach i po ugotowaniu odcedzamy oraz odstawiamy do całkowitego ostudzenia po czym obieramy ze skórek i kroimy w kostkę ok 1cm/1cm. Wrzucamy ziemniaki do miski i skrapiamy olejem tak mieszajac (rękoma najlepiej) by kosteczki sie od siebie odkleily a do tego dosypujemy pieprz i ew.oregano.Odstawiamy to na ok 20 minut. Fasolke odcedzamy na sitku i paski ktore mamy kroimy ewentulanie(w zaleznosci od ich wielkosci) na długoś 2 cm. Wrzucamy je do ziemników po tych 20 minutkach i mieszamy dodająć majonez i musztarde.Sprawdzamy czy ie potrzebne sa jeszcze przyprawy i sol.Odstawiamy na jakis czas do lodowki :)

Potrzebne przybory:

Miska, nóż, sitko, garnek, łyżka, deseczka, lodówka, głodne brzuchy :P

Jak podawać?

Z chlebem, najlepiej z chlebkiem :P

Uwagi:

Sałatka jest bardzo prosta zarazem smaczna i ma lekki posmak jak salatka sledziowa chociaz wogole ich tam nie ma-jednak prosze sie nie przejmowac - kto nie lubi sledzi bo nie jest to az tak wyczuwalny smak :)

Czas przygotowania:

Ziemniaki-do momentu zagotowania sie wody ok. 25 minut i samo gotowanie takze. Studzenie-roznie. + 20 minut czekania + 15 mnut robocizny.

« Powrót