Przepis kulinarny
Łosoś w białym winie Autor: justineee   Data: 19.11.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=306
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 porcje 20 zł średni 30 min. średnio dużo

Składniki:

- filet z łososia (mogą być dzwonki), - białe wytrawne lub półwytrawne wino, - marchewka słodka tzw. karotka, - pietruszka, - seler, - woda, - bazylia, - zioła prowansalskie, - cytryna.

Jak przyrządzić?

Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce na grubych oczkach. Do garnka wkładamy starte składniki i zalewamy woda tak, żeby to przykryć i troszkę wina, sól i pieprz do smaku, chwilę gotujemy i kładziemy na to łososia (można posypać bazylią troszkę) i przykrywamy i tak ok. 12-15 minut. Mówie wam pycha!

Potrzebne przybory:

Tarka, garnek.

Jak podawać?

Pisałam wyżej, naprawde robi wrażenie na talerzu i jeszcze smakuje wyśmienicie.

Uwagi:

Ja do tego podaje tzw, dziki ryż, ale kupuje wymieszany dziki z białym bo jest tańszy a specyficzny aromat. Jako sałatkę mozarellę z pomidorami i wszytko posypuje na talerzu usypuje po brzegu ryz ugotowany w środek kładę marzchew i inne warzywa i na to łososia, można go skropić cytryna jak kto lubi. Jak mam to przystrajam świeżą bazylią. Trzeba uważać, żeby warzywa nie przylgneły do garnka i łosoś się nie rozpadł, ani nie wyszedł za twardy.

« Powrót