Przepis kulinarny
Chleb cebulowy Autor: bromba   Data: 16.06.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3190
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 1250 g mąki pszenno-razowej, - 250 g mąki żytnio-razowej, - 50 g drożdży, - 3/4 l ciepłej wody, - 2 płaskie łyżeczki soli z mikroelementami, - 150 g smażonej cebuli, - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku.

Jak przyrządzić?

Mąkę wymieszać w misce, drożdże rozpuścić w 1/8 l ciepłej wody i wlać do mąki. Dodać resztę ciepłej wody i wszystkie pozostałe składniki, ciasto dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uformować chleb i włożyć na wysmarowaną olejem blachę, pozostawić na ok. 20 min. do powtórnego wyrośnięcia, posmarować wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. przy temperaturze ok. 220 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika po raz drugi posmarować wodą.

Uwagi:

Ten chlebek jest rewelacyjny!!!

« Powrót