Przepis kulinarny
Bakłażany z ziołami - przetwory Autor: bromba   Data: 16.06.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3196
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 90 min. ?

Składniki:

- 1 kg bakłażanów (oczywiście można zwiększać ilość), - 250 ml oliwy z oliwek, - garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano).

Jak przyrządzić?

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół - piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekranika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.

« Powrót