Przepis kulinarny
Curry z kury z ryżem Autor: AGRYPINA   Data: 04.07.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3342
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 45 min. ?

Składniki:

- duża pierś z kury, - 50 g masła, - 3 cebule (15 dag), - jabłko (15 dag), - 2 łyżki mąki (20 g), - 3/4 litra wody, - puszka brzoskwiń, - 1/4 l słodkiej śmietanki, - 3 łyżki przyprawy curry, - sól.

Jak przyrządzić?

Pierś z kurczaka ugotować. Mięso pokroić w niewielkie kawałki. Roztopić tłuszcz na patelni, poddusić na nim półkrążki cebuli i ćwiartki jabłek. Wsypać mąkę i przyprawę curry. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 litra wody i lekko osolić. Pod przykryciem powoli gotować aż się rozpadną jabłka. Sos przecedzić przez sito do innego garnka. Nieprzecedzone resztki przetrzeć łyżką przez sito. Dodać drobno pokrojone mięso oraz pokrojone brzoskwinie. Ostrożnie zagrzać tak żeby brzoskwinie się nie rozgotowały. Wlać śmietanę , zagotować i przyprawić. SMACZNEGO!!!

Jak podawać?

Oczywiście z wcześniej ugotowanym ryżem. :)

« Powrót