Przepis kulinarny
Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret Autor: Gastrosfera   Data: 25.06.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=33441
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 20 zł średni 30 min. niska

Składniki:

300 g brukselki, 2 średnie główki cebuli czerwonej, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki masła, pieprz świeżo zmielony. Sos winegret: 1 łyżka musztardy, 50 ml octu winnego, 50 ml oleju, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml soku jabłkowego.

Jak przyrządzić?

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

« Powrót