Przepis kulinarny
Zupa ze świeżych szparagów z krajanką Autor: gastrosfera   Data: 03.07.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=33444
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 25 zł średni 30 min. niska

Składniki:

makaron krajanka – 250g, wiązka białych szparagów,woda - 0,75l, sos sojowy - 1 łyżeczka, śmietanka słodka 18% -100ml, śmietana kwaśna 18% - 100ml, masło - 1 łyżka, mąka - 1 łyżeczka, sól, cukier, biały pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą, w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Smacznego!

« Powrót