Przepis kulinarny
Rurki z kremem cytrynowym Autor: ziutka   Data: 09.07.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3380
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

Ciasto: - 200 g tłuszczu (masło, margaryna, smalec), - niepełna szkl. śmietany, -mąka (tyle, ile zabierze ciasto). Krem: - krem "Karpatka", - 1 cytryna (średniej wielkości).

Jak przyrządzić?

Krem "Karpatka" przygotować wg przepisu. Cytrynę sparzyć, nie obierając zetrzeć z niej skórkę (na oczkach przeznaczonych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane ). Do wystudzonego kremu dodać otartą skórkę i sok z całej cytryny. Z podanych składnikow zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję plastelinkową ). Rozwałkować, wyciąć paski o grubosci ok. 2 cm. Foremki lekko natłuścić. Każdy pasek nawinąć na foremkę. Upiec na kremowy kolor. Po wystudzeniu rurek, napełnić je kremem ( przy pomocy szprycy lub foliowego woreczka-odciąć róg ).

Potrzebne przybory:

Foremki w kształcie ściętego stożka (można je kupić na stoisku gospodarstwa domowego).

Uwagi:

Rurki można przed włożeniem do piekarnika posypać cukrem.

« Powrót