Przepis kulinarny
Gołąbki wegetariańskie z rokpolem Autor: MaJa   Data: 11.07.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3401
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 20 min. dużo

Składniki:

- 500 g ziemniakow, - 1/2 l bulionu, - 8-10 duzych lisci wloskiej kapusty, - 2 marchewki, - 2 cebule, - 50 g pistacji, - 50 g rotdrobnionego rokpola, - kilka galazek kopru, - 2 lyzki oleju.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrac i ugotowac w bulionie. przestudzic i zmikoswac. Marchewki obrac i zetrzec na tarce (duze oczka), cebule drobno posiekac. Marchewke, cebule, obrane (takze z tej fioletowej skorki) i posiekane pistacje, posiekany koperek dodac do ziemniakow i wymieszac. Kapuste zblanszowac ok. 5 min w osolonej wodzie, przestudzic. Ulozyc na lisciu farsz i formowac golabki. Kazdy najpierw podsmazyc, a potem przelozyc do naczynia zaroodpornego, zalac woda lub dodtakowym bulionem i piec w piekarniku do miekkosci. Podawac z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Uwagi:

Gotuje w bulionie warzywnym, a zalewam do pieczenia bulionem grzybowym, ale to wg uznania smakowego. Ja wszystko, lacznie z ugotowanymi ziemniakami wrzucam w robota kuchennego i mam "ciapke" po chwili. Zero siekania i tarcia. Recznie tylko obieram warzywa. Pistacje albo przepolawiam, albo wrzucam cale do robota. im grubiej pokrojone, tym lepiej, bo fajnie chrupia. Ale to tez kwestia gustu.

Czas przygotowania:

Z robotem kuchennym przygotowanie farszu 5 minut. Troche roboty pry zawijaniu, gdy ktos nie ma wprawy. Dominujacy smak w golabkach to rokpol, pieknie chrupia pistacje.

« Powrót