Przepis kulinarny
Ananasowiec Autor: mama Marty   Data: 12.07.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3410
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

Biszkopt: - 6 jaj - 1 szklanka mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru - 6 łyżek oleju - 3 łyżki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kokos: - 5 białek - 1 szklanka cukru pudru - 20 deko wiórków kokosowych Krem: - 1 duża lub 2 mnejsze puszki ananasów - 1 kostka masła roślinnego - 5 żółtek - 1 budyń śmietankowy - 3 łyżki cukru

Jak przyrządzić?

Biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywno, dodawać po żółtku ciągle ubijając, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać olej i mleko, delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blaszkę i piec w średniogorącym piekarniku. Kokos: 5 białek ubić na sztywno, dodać jedną szklankę cukru pudru, wsypać 20 deko wiórków kokosowych- wymieszać,przełożyć na blaszkę wyłożoną dobrze natłuszczonym pergaminem (ewentualnie folią aluminiową). Upiec na złoty kolor. Krem: Z ananasów odlać sok, uzupełnić wodą do 2 szklanek. Odlać pół szklanki na poncz. Z reszty ugotować budyń: w połowie szklanki soku roztrzepać 5 żółtek i budyń śmietankowy, szklankę soku zagotować dodając 3 łyżki cukru- wlać do gotującego się soku, zagotować mieszając, ostudzić. Masło roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem, dodać pokrojone w kawałeczki ananasy. Na biszkopt nasączony sokiem z ananasów wyłożyć krem, na to placek kokosowy, delikatnie docisnąć.

Potrzebne przybory:

Mikser, typowe przybory kuchenne.

Jak podawać?

Z uśmiechem.

Uwagi:

Ciasto dla rodziny w której wszyscy lubią ananasy - w całym domu pachnie :)

« Powrót