Przepis kulinarny
Lasagne z mięsem i winem Autor: june15   Data: 01.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3677
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 35 zł średni 90 min. ?

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego, - 1 duza cebula, - 3 średnie marchewki, - 1 pietruszka, - 1 mały seler,v - 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, - 1 kartonik przecieru pomidorowego, - 2 kostki rosołowe, - 1 kubek kwaśnej śmietany lub samodzielnie przygotowany sos beszamelowy, - ser żółty, - opakowanie makaronu Lasagne, - sól.

Jak przyrządzić?

Mięso wrzucamy do garnaka i przysmażamy a po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w kostke cebule, nie trzeba dodawać tłuszczu bo i tak sie sam wytopi z mięsa. Do przysmażonego mięsa dodajemy wino (zapażamy mięso z cebulą)i gotujemy ok 5 min. Dodajemy pokrojone (najlepiej starte na tartce na grubych oczkach)warzywa i gotujemy okolo 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kostki rosołowe i zostawimy na małym ogniu na ok 15 min. Dosalamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym na dnie ukladamy plasty makaronu. Na makaron układamy kilka łyżek mięsa z warzywami, na to śmietana lub sos beszamelowy ( z beszamelem jest trochę cięższe) i posypujemy serm żółtym i na to znowu plastry Lasagne i tak aż nam sie nie skończy naczynie. Na wierzchu posypujemy serem żółtym. Zapiekamy w piekarniu w temp.200 C ok 50 nim.

« Powrót