Przepis kulinarny
Dzbanek specjalnej herbaty Autor: saiss   Data: 02.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3696
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- zielona herbata, najlepiej sencha, - czarna herbata, - suszone skórki pomarańczowe, - żeńszeń suszony.

Jak przyrządzić?

Mieszamy w proporcjach: cztery łyżki zielonej, łyżka skórek, szczypta żeń szenia i łyżeczka czarnej herbaty. Parzymy najlepiej w dzbanku jako esencję i dpiero rozrzedzamy wrzątkiem.

Uwagi:

Skórki możemy uszuszyć sami, pokroić z obranej pomarańczy, mocno sparzyć (kilkakrotnie) i rozłożyć w ciepłym miejscu. Jeżeli nie mamy dostępu do żeńszenia, możemy zastąpić go i czarną herbatę mieszanką Ginseng ( albo jakąkolwiek herbatą zeńszeniową).

« Powrót