Przepis kulinarny
Moja sałatka z tuńczyka Autor: renia   Data: 03.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3706
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-6 10 zł średni 30 min. ?

Składniki:

- puszka tuńczyka w sosie własnym, - 1 duża surowa papryka (kolor obojętny), - 1/2 cebuli, - 1 średnie jabłko, - 1/2 torebki ugotowanego ryżu, - mały pęczek szczypiorku, - sól, - pieprz, - majonez (najlepiej kielecki).

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, kiedy wystygnie połowę torebki wykorzystać do sałatki, paprykę pokroić w drobne paseczki, cebulę pokroić w piórka, jabłko pokroić w drobne paseczki, szczypiorek posiekać, tuńczyka odsączyć i wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą, pieprzem i majonezem, wstawić na godzinkę do lodówki aby się wszystko przegryzło i schłodziło, życzę smacznego!

Jak podawać?

Można do sałatki podać białe półwytrawne wino oczywiście schłodzone.

« Powrót